Vietnamská Kultura

Proč jsme všichni Nguyen

Pokud znáte nějakého Vietnamce, bude mít nejspíš příjmením Nguyen. „Můj kamarád se jmenuje Nguyen, je to tvůj příbuzný?„, tuto otázku slýchá mnoho Vietnamců. Čím je tohle příjmení výjimečné?

we-know-what-youre-thinking-and-no-were-not-related
Příjmení Nguyen

Když se mě někdo zeptá: „Je Nguyen jako náš Novák?“ Vesele povyprávím historku o tom, jak kdysi kmen Nguyenů vraždil ostatní kmeny, část utekla do Číny či Koreje nebo se přejmenovali na Nguyen, zbytek byl bez milosti vyhlazen. A díky většímu libidu a incestu se Nguyeni přemnožili. 😀 Co je na tom pravdy?

original-toy-story-nguyen-vude-jen-nguyen

V historii Vietnamu bylo mnoho událostí, které dalo za vznik tomuto jménu:

  • V roce 1232 se dostala k moci dynastie Tran, přinutila předchozí dynastii Ly, aby se přejmenovala na Nguyen a byli jejich poddanými.
  • Dynastie Ho pak vytlačila dynastii Tran, tak že zabila hodně jejich potomků. Po sestupu dynastie Ho v 1407, ze strachu, se jejich potomci přejmenovali na Nguyen.
  • Když se v roce 1592 dynastie Mac rozpadla, také se přejmenovali na Nguyen.
  • Rod Nguyen se konečně ujal moci v roce 1802, někteří z rodu Trinh se ze strachu z perzekuce také přejmenovali na Nguyen, zbytek utekli do Číny.
  • Dynastie Nguyen udělovala obyčejným lidem za jejich zásluhy změnu příjmení na Nguyen. Toho faktu využilo mnoho kriminálníků, také se přejmenovali, aby se vyhnuli soudnímu stíhání.

Takže Nguyenové, cca 40% celé Vietnamské populace jsou buď urozené krve, běžní lidé nebo kriminálníci.

Dalším z klíčových faktorů byla lehce zvýšená porodnost. 😀

2034983_sperma-spermie-vajicko-oplodneni-v1

Císař  Minh Mang aka Nguyen Thanh To (1791-1841) měl 142 dětí (78 synů, 64 dcer):

Vuang2

  • 1. syn měl 64 dětí (29 synů, 35 dcer)…
  • 3. syn měl 144 dětí (78 synů, 66 dcer)…
  • 4. syn měl 74 dětí (34 synů, 40 dcer)…
  • 9. syn měl 62 dětí (27 synů, 35 dcer)…
  • 37. syn měl 61 dětí (35 synů, 26 dcer)… atd.

Díky zvyšujícímu se počtu princů a princezen 😀 museli Nguyenové přidat rozlišující prvek – prostřední jméno (Huu, Thi, Xuan, Van, Dinh atd.). Minimálně aby rozlišili muže od ženy na listinách a úředních dokumentech.

V ČR se tato část příjmení přidala ke jménu. Takže místo abych se jmenoval Tiep Nguyen Huu, jsem Tiep Huu Nguyen. Brzy se přejmenuju na Taip Novák a bude pokoj. 😀

Kdyžtak mi napište v komentáři, jak se Vám článek líbil, hoďte mi prosím like na  www.facebook.com/vietaip/ a sledujte mě i nadále, děkuji. 🙂 

32 komentářů: „Proč jsme všichni Nguyen

  1. Já v tom teda nemám jasno,jen se to dál zamotává! Můj kamarád Manh je teda
    z urozeného rodu a moje kamarádka Tran je teda z rodu přímo císařského! To je paráda jaké já mám známosti….. ale mám kamarády i Nguyenovy !

    To se mi líbí

  2. 40% všech lidí ve Vietnamu se jmenuje Nguyen?! Co? To by mě v životě nenapadlo.. Celkem síla. 😀
    btw Začínám sledovat tvůj blog. Ještě jsem neviděla blog se stejným zaměřením a ráda sleduju něco nového a odlišného. 🙂

    To se mi líbí

  3. Tak to je děsný. Všichni jste stejní a ještě se všichni stejně jmenujete. 😀
    U nás má obchod taky nějakej Nguyen, ale všichni mu říkají Bohouš. Asi proto, aby se nepletl s ostatníma Nguyenama. 😀

    To se mi líbí

      1. Intonačně má sever mnohem krutější, silnější hlas, jih má líbeznější na poslech, částečně ovlivněné francouzskou okupací. 🙂

        To se mi líbí

  4. Já jsem se vždycky domníval, že Francouzi okupovali celý Vietnam, včetně Laosu a Kambodže. Jestli ten krutější a líbeznější hlas nebude třeba tím topografickou lokalitou. U nás v Česku lidé na severu také mluví hruběji a na jihu měkčeji. Stejně tak na severní a jižní Moravě.
    Všeobecně to platí i v celé Evropě, že třeba severské germánské jazyky jsou hrubější a silnější, než třeba jihoevropské jazyky, jako řečtina, italština a španělština, které jsou melodičtější a zpěvnější. On ten jih všeobecně lidi nějak změkčuje. Všeobecně jsou lidé na severu hrubější a i bojovnější. Pokud se dobře pamatuji, tak kdysi také bojoval Severní Vietnam proti Jižnímu Vietnamu a nikoliv naopak. A nebo Severní Korea proti Jižní Koreji. A u nás Němci ze severu Evropy bojovali proti všem. 😉
    Možná to s tou odlišností jazyka tak bude i ve Vietnamu. Zvlášť když je Vietnam ze severu na jih stejně dlouhý, jako Evropa od Baltického moře po Sicílii. Taková vzdálenost se podle mého na intonaci jazyka zákonitě musí nějak projevit. Jen pro zajímavost, v Evropě se na této spojnici mezi mezi Baltem a Sicílií mluví devíti zcela odlišnými jazyky, s nespočítatelným množství různých nářečí. Není to ani ještě tak dávno, nějakých 50-60 let, kdy se třeba Ital ze severní Itálie verbálně těžko domluvil s Italem ze Sicílie nebo Sardinie na jihu.
    Sakra, to jsem se nějak rozepsal, promiň. 😉

    To se mi líbí

Napsat komentář