Vietnamská Kultura

Recept na makrelu královskou s chili-česnekovou omáčkou

Jednoduchý a chutný vietnamský recept pro studené letní večery.

 

ca thu chien sa ot 2
Cá thu chiên sốt mắm tỏi ớt

Byl jsem na obědě se sestřenkou (balkánská kuchyň), která byla na dovče v Chorvatsku. Vyprávěla, co všemožného jedla, kde všude byla. Dal jsem si sice balkánský hovězí steak, jenže jsem dostal strašnou chuť na steak z makrely královské.

Zde máte jednoduchý postup:

makrela
2 steaky z makrely

Mise en place

1 steak z makrely královské (na 2 steaky zbytek ingrediencí vynásobte dvěmi)

2 lžíce rybí omáčky

2 lžíce cukru (zkuste i třtinový cukr)

2 chili papričky

3-4 stroužky česneku

slunečnicový olej (nejlepší je panenský olivový)

Makrelová část

ca thu

Rozpalte olej na svoji teflonové pánvi a položte na ni steak. Snižte oheň na minimum a smažte do křupava a zlatova z obou stran.

Omáčková část

toi chien

V hmoždíři si rozdrťte česnek i chili. Do rozpálené pánve s olejem vhoďte česnek, 10s nechte česnek prosmažit, přidejte rybí omáčku, cukr a čili. Na středním ohni promíchejte cca 2 minuty. Na vršek mixu položte steak. Snižte oheň na minimum a nechte na 1 minutu z každé strany tzv. „rim„, aby ryba vsákla chutě omáčky.

Můžete doozdobit koriandrovou naťí, okurkami…

Za zmínku stojí, že Omega-3 v makrelách prospívá srdci a bojuje proti rakovině prsu.

Bon appétit milí čtenáři.

ca-thu-sot-nuoc-mam

 

2 komentáře: „Recept na makrelu královskou s chili-česnekovou omáčkou

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s