Vietnamské recepty

Recept na Smažené závitky – Nem rán 

Součástí pravé vietnamské kuchyně je chutný jarní závitek nem rán. Dneska Vám ukážu, jak jej připravuje moje rodinka.

nem-ran

Suroviny:

  •       1kg vepřového boku (aby tam bylo maso i tuk)
  •       Skleněné nudle mien – 1/3 balení (100g)
  •       Jidášovo ucho – moc nhi – půl balení 9-10 kousků
  •       Shiitake houby – nam huong, větší hrst hub
  •       Mungo klíčky cca 150g nebo 1 balení
  •       1 kedlubna
  •       2 mrkve
  •       1 cibule
  •       Pažitka (koriandr) nebo jarní cibulka
  •       2 vejce – jen žloutek
  •       Rybí omáčka
  •       Sůl
  •       Pepř
  •       Rýžový papír cca 1-1,5 balení.
  •       Slunečnicový olej, voda (pivo)

img_1174.jpg

Příprava:

Shiitake houby a jidášovo ucho si namočte do vody 4-5 hodin předem. Skleněné nudle stačí namočit půl hodiny předem ve vlažné vodě.

Nakrájejte si prve vepřový bok na tenké plátky, které pak sekáčkem nasekáte na jemno.

Shiitake houby a jidášovo ucho nakrájejte na jemné nudličky. Houbový zápach lze odstranit namočením do octové vody (voda s lžící octa). Skleněné nudle nakrájejte na 2-3 cm nudličky.

Nastrouhejte si kedlubnu a mrkev na nudličky. Cibuli a pažitku nakrájejte na jemno. Žloutek mějte oddělené od bílků.

Tip: do směsi přidejte 100g  na jemno nakrájených krevet.

Postup:

Najděte doma největší mísu, klidně i čistý lavor, který najdete. Do něj vložte nasekané maso, nakrájené houby, skleněné nudle, nastrouhanou zeleninu, nakrájenou cibuli s pažitkou a dva žloutky. Opepřete a trošku osolte část, kde je maso, nakonec přidejte 3 lžíce rybí omáčky. Snažte se nakapat omáčku rovnoměrně a vše důkladně promíchejte.

Balení závitků může probíhat jak na dřevěné plotýnce, tak i na mramorové kuchyňské lince. Připravte si misku s teplou vodou nebo s pivem, který závitkům dodá extra aroma.

Rýžový papír ponoříte do vody, vyndáte, necháte odkapat vodu a položíte na pracovní desku. Na dolní kraj rýžového papíru položíte váleček směsi. Obě strany papíru ohnete doprostřed a rolujete ze zdola nahoru, aby se Vám ve výsledku vyšel váleček. Proces opakujete dokud Vám nedojde směs či rýžový papír. Doporučuji Vám osmažit si první závitek na ochutnání pro případné dochucení celé směsi.

img_1176

Závitky můžete smažit na pánvi nebo ve fritovacím hrnci. Do pánve nalijte větší množství oleje, aby byly závitky aspoň ve 2/3 ponořené v oleji. Závitky se předsmaží se na mírném ohni a skoro do žluta z obou stran.

Po prvním smažení je narovnejte na talíř a nechte odpočinout, vychladnout. Klidně je schovejte do ledničky, abyste další den závitky v mžiku vykouzlili.

U druhého smažení můžete zvednout oheň z mírného na střední stupeň. Dosmažte je dozlatova. Nedávejte oheň na nejvyšší stupeň, protože mají tendenci praskat a přepalovat na popraskaných místech, které úplně zčernají a místo šťavnaté náplně papáte uhlíky.

img_1178

K závitkům se vždy podávají rýžové nudle Bún, bylinky a zálivka Nuoc cham. Postup na výrobu mojí ultimátní zálivky (Nuoc Cham) popíšu v dalším článku s receptem. Dobrou chuť přeji. Na další famózní nápady a recepty mrkněte na můj facebook Vietaip.

img_1177

7 komentářů: „Recept na Smažené závitky – Nem rán 

  1. Výborné, děláme doma často, masíčko i zeleninu s bylinkami máme domácí, dokonce jsme začali klíčit doma mungo – recept je opravdu luxusní záležitost, už neděláme jinak 🙂

    To se mi líbí

Napsat komentář